בציר 2017

אוקטובר 2017, חודש אחרון לתקופת הבציר.
כל היינות הלבנים סיימו תסיסה, מיכלי התסיסה מלאים עד אפס מקום, החביות מתמלאות באדומים המוקדמים: מרלו, פינו נואר, מרסלן ומלבק. אין מיכל פנוי אחד ביקב.
הבצירים שלפנינו הם האדומים מהחלקות הקרות והגבוהות יותר, פטיט ורדו וקברנה סוביניון.

בנתיים, מטפלים ביינות האדומים שבמיכלים, טיפול מסור והדוק במיוחד. לאחר ההשרייה הקרה של הענבים האדומים שאורכת בין יומיים לארבעה, מעלים את הטמפרטורה במיכל, מוסיפים שמרים והענבים מתחילים את התסיסה.
בזמן התסיסה מערבבים חמש פעמים ביום, אנחנו קוראים לזה PUNCHING, שזה בעצם שבירת ה”כובע” שנוצר מהקליפות, ועירבוב היין יחד עם הקליפות. היין תוסס כ-20 יום במיכל ואז עובר למכונת הפרס.

אירוע חורף | פברואר 2017

We loved meeting you at our annual winter tasting events. It was a very sunny day in the middle of winter.

At the event, we tasted new white and red wines, as well as our new spirits from the distillery.

If you didn’t receive an invitation, you can click here and subscribe to our mailing list.

See you at the next events.

 

 

 

זמן למבעבעים

דצמבר הוא החודש שבו בכל העולם שותים יין מבעבע וגם אנחנו מצטרפים לחגיגה.

תהליך הפקת היין המבעבע אהובה עלינו במיוחד. זהו תהליך  ידני, ארוך ומורכב שבו כל בקבוק מקבל טיפול מסור ותשומת לב מיוחדת:

יין השרדונה תסס תסיסה שנייה בבקבוק והתיישן כשלוש שנים על משקעי השמרים. כשהגיע היום, החל שלב ה Riddling – טלטול עדין של הבקבוק וגלגולו על צירו כשהוא מונח בזוית 60 מעלות. פעולה זו חזרה כל שלושה ימים במשך שלושה חודשים בכדי להגיע לרמת ניקיון יסודית של היין. בסיום שלב זה מבוצע הליך Disgorging – הקפאת צוואר הבקבוק במינוס 30 מעלות, הוצאת השמרים והחלפת הפקק הזמני בפקק שעם.

התוצאה היא בלאן דה בלאן חגיגי, חד, חומצי ובעל טעמי הדרים, שכיף לשתות ככה ובמיוחד באירועים מיוחדים.

END OF HARVEST CELEBRATION

It is very important for us to celebrate the end of the vintage every year, and to invite all of our Friends to celebrate with us. Yesterday at the event,  We tasted white wine from stainless steal containers and red wine  from the barrel. we also tasted our new Arak. thank you for all of you that came to celebrate with us.

 

Rosh hashana tasting event

May the new year be good to all of us.

the perfect meeting point

We monitor the vineyards through all growing stages throughout the year – from the vines’ awaking and budding, pruning and growth. At harvest time our involvement become more intense. We closely monitor the veraison phase (when the grapes start turning from green to red at the end of the growth phase), pay frequent visits to the plots and take fruit samples to check sugar and acidity levels.

This is a very fine dance, and we need to remain alert and monitor the process closely in order to achieve the perfect meeting point between the ideal flavor, desired sugar level and the best acidity level for our wine.

2016 HARVEST

It’s harvest time again! Trucks laden with grapes are arriving at the winery, the fruit rooms are filling up, the grape sorting conveyor doesn’t stop for a minute, the press is processing the fruit, tanks are emptying and the barrels are rolling.

This week we harvested Sauvignon Blanc, Gewurztraminer , Tempranillo and Zinfandel grapes from various plots in the Upper Galilee and the Jerusalem Hills. More  updates may be seen on our Facebook page.

 

 

THIS WEEK ON INSTAGRAM

Veraison in our upper galilee vineyards. we are very close to the beginning of the harvest.

At the distillery, all of the botanical ingredients arrived: chamomile, coriander seeds, juniper and more. soon we begin gin distilling. for more pictures click here.

 

THIS WEEK ON INSTAGRAM

It’s blending day! we take wine sampels from all the barrels, Cabernet sauvignon, Merlot and Cabernet Franc for the 2015 Trio blend. then we start tasting and  mixing, tasting again and mixing again, until Tal says: this is it!

 

 

MATAR BLACK LABEL

A new high quality wine series. 100% Merlot and 100% Petit Verdot. It’s the first time Tal makes a varietal Merlot. read more about the wines here.  

 

SUMMER COcKTAILS

Gin is meant to be mixed, however, as the botanicals (herbs, spices etc.) come to life in cocktails and add complexity to the drink. This is why so many classic cocktails call for gin. click here for some of our original cocktails.

Pesach wine Tasting event | APRIL 2016

We love meeting you all in our tasting events. It is a great opportunity for us to taste wine together and chat. On this event we revealed the 2015 Rose Matar, together with white and red wines. The food was made by Erez komorovsky and Hanan Azran, the Photos were takes by Dana Tamari.

This week on INSTAGRAM

Rainbow in Golan Hights sky and a bottle of Rose in the desert, This was our holiday.

Visit our Instagram feed. 

Story of matar

Matar Winery – a fantastic kosher Israeli wine from Pelter | WINE MUSING BLOG

“Well, I am so excited to say that there is now a winery that combines the best of both worlds! Yes, they make fantastic date juice and old-world wines at the same time! This magical winery is the Matar Winery, which is the kosher arm of the famous Pelter Winery in Israel’s Golan Heights! Pelter Winery is not kosher, but in 2012 they decided to create a new arm of their winery- called Matar Winery. A say arm, because it is an extension to Pelter Winery, it is NOT Pelter Winery itself.” Red more

Winter tasting event | February 2016

A sunny day in the middle of the winter, just for us. Was great seeing all of our freinds and taste wine together. Thank you Dana Tamari for the pictures.